
Trust and Company Service Provider Register Q&A 
 

Q. What is the Trust and Company Service Provider (TCSP) register? 

The TCSP register is a register held by HMRC of all relevant persons in the UK that act or may 

potentially act as TCSPs, except for relevant persons that are registered with the FCA. 

Q. What is a TCSP? 

TCSP activity is set out in The Money Laundering, Terrorist Financing and Transfer of Funds 

(Information on the Payer) Regulations 2017 (the “MLR 2017”) at Regulation 12 (2). It includes: 

 company formation 

 acting or arranging for someone to act as a director or secretary of a company, a partner of a 

partnership or in a similar capacity in relation to other legal persons 

 providing a registered office, business address, correspondence or administrative address or 

other related services 

 acting or arranging for someone to act as a trustee of an express trust or nominee 

shareholder for someone not listed on a regulated market. 

HMRCs TCSP registration guidance provides further information about what constitutes a TCSP:  

https://www.gov.uk/guidance/money-laundering-regulations-trust-or-company-service-provider-

registration 

Q. What does this mean for my business?  

Businesses must be registered with HMRC prior to undertaking any TCSP activity. 

[PBS] has identified that your business undertakes TCSP activity, or that your business may 

potentially undertake TCSP activity in the future.  

[PBS] has therefore registered your business with HMRC so that you are legally able to continue 

acting as a TCSP, or so your business can legally perform TCSP activity in the future.  

Q. Why am I now required to register with HMRC and what information has been passed to HMRC? 

The MLR 2017 introduced a requirement for businesses that undertake TCSP activity to register with 

HMRC, unless they are already registered with the FCA.   

In order to register your business with HMRC, [PBS] has listed the following information about your 

business on HMRC’s TCSP register:  

 your business name (or your name if you are a sole proprietor) 

 your registered address 

 confirmation that the beneficial owners, officers and managers of your business are fit and 

proper. 

Q. I only undertake TCSP activity very occasionally. Do I still need to be registered with HMRC? 

Yes. Any business undertaking any TCSP activity as defined in the MLRs 2017 must be registered with 

HMRC before undertaking any TCSP activity – even if only on an occasional basis.  

https://www.gov.uk/guidance/money-laundering-regulations-trust-or-company-service-provider-registration
https://www.gov.uk/guidance/money-laundering-regulations-trust-or-company-service-provider-registration


Q. I do not undertake TCSP activity, and have no intention of undertaking TCSP activity in the future. 

What should I do?  

If you do not undertake any TCSP activity, and do not have any plans to undertake TCSP activity in 

the future, then you should notify [PBS] to have your business removed from the TCSP register. 

However, if you later wish to undertake TCSP activity you will need to notify [PBS] and wait until 

[PBS] has registered your business with HMRC before undertaking TCSP activity. 

If you are not sure whether or not your business will undertake TCSP activity in the future, you may 

remain registered with HMRC so that you can legally perform TCSP activity if and when you decide to 

do so.   

Q. What if I don’t want to be registered with HMRC for TCSP activity? 

You must be registered with HMRC before undertaking TCSP activity, unless you are already 

registered with the FCA. If you do not act as a TCSP and do not intend to, you can contact your 

professional body supervisor and ask them to remove you from the TCSP register.  

If your details are not in the TCSP register, you must not act as a TCSP. If you act as a TCSP without 

being registered with HMRC or the FCA, you will have committed an offence and may be liable to 

civil or criminal action. 

Q. Can my professional body supervisor legally pass HMRC this information? 

Yes. Regulation 52 (1) of the MLR 2017 provides legal authority for professional body supervisors to 

disclose relevant information to HMRC for the effective exercise of their functions under the 

regulations. Regulation 54 (2) (c) gives HMRC a duty to maintain a register of relevant persons who 

are TCSPs. 

Q. Will I now have two supervisors? 

No. Being registered with HMRC as a TCSP is not the same as being supervised for anti-money 

laundering by HMRC. You will continue to be supervised for anti-money laundering by [PBS] only, 

unless an existing dual supervision agreement is in place.   

Q. Will HMRC get in contact with me? 

HMRC is very unlikely to need to contact you directly about your TCSP registration and you can 

expect to receive communications about your registration via [PBS]. If you have any questions about 

your TCSP registration, you should contact [PBS].  

If HMRC does need to contact you directly, it will do so by letter to your registered address. 

Q. What will HMRC do to protect our data? 

HMRC will only use your information for relevant purposes within the law, and only disclose it 

further when permitted to do so in the law. 

HMRC will store all of your data in accordance with our data retention policies, which means we will 

keep it for the duration of your registration plus five years, as allowed in the law. HMRC will also 

store all of your data securely and in accordance with central government standards.  

Q. Is there anything I need to do? 

You don’t need to do anything unless the details of your business change, for example, you change 

the name of your business, your registered address or your beneficial owners, officers or managers.  



You should notify [PBS] if any of your information changes, including any information that may 

impact on the fit and proper status of your beneficial owners, officers or manager. [PBS] will update 

your registration information with HMRC if required. 

Q. Will I be charged for this? 

HMRC is not currently charging for your registration with HMRC through [PBS]. 

 


